Zaanse Duivensport, Z.C.C.

U bevindt zich hier:  Home > Historie

Historie

DE WEKELIJKSE UITSLAG WAS JARENLANG HET BINDMIDDEL TUSSEN DE ZCC EN DE ZAANSE DUIVENMELKERS

Binnen de duivensport is in de loop der jaren veel veranderd. Wat wel is gebleven is iedere zaterdag het spanningselement van wie gaat deze vlucht op zijn naam schrijven.
Om daar zeker van te zijn moest er vroeger jaren wel een week gewacht worden op de officiële ZCC uitslag. Om en nabij het jaar 2000 kwam daar verandering in. Het was een heidens karwei om de uitslag binnen een week klaar te hebben. Vele jaren was Arie Hartog uit de Zaandamse Lijsterbesstraat samen met zijn vrouw en dochter Maartje een hele week in de weer om alle duiven handmatig uit te rekenen. Daarna moest de uitslag op een stencil getypt worden, dezelfde avond, meestal vrijdag, kwam de stencilmachine op tafel en werd op houthoudend papier de uitslag gemaakt. De inkt die gebruikt werd was blauw en aan het einde van de avond zat de hele familie onder de blauwe inkt. Dat alles werd gedaan voor een rekengeld van 2 cent per duif. Als er 2500 duiven mee waren bracht dat een bedrag van 50 gulden op en daar was de hele familie elke week alle avonden voor in de weer.

In die tijd werd voornamelijk op zondag gespeeld en op zaterdagmiddag kon een afgevaardigde van de vereniging de lijsten bij Hartog af halen. In die tijd werd er ook om geld gespeeld, geen grote bedragen maar wel extra spannend. Arie Hartog had ook daar veel werk aan, hij moest totaliseren hoeveel duiven er bijvoorbeeld voor een kwartje waren gezet, waren dat er 200, dan waren er 40 duiven die dan 5 kwartjes verdiend hadden en dat werd doormiddel van kruisjes in de uitslag aangegeven.

De prijzen en de poules gingen in die tijd 1:5 af. Het was een goede gewoonte dat liefhebbers die vroeg gepakt hadden op zondagavond bij het voormalige postkantoor op de Dam in Zaandam bij elkaar kwamen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Vaak kwam Arie Hartog dan ook even op de fiets langs om de spanning nog wat op te voeren. Na Arie Hartog heeft Egbert Meijer uit Westzaan deze klus samen met zijn vrouw geklaard en zij kregen ook de nodige medewerking van hun clubgenoten Rina en Henk Schenk. Egbert zorgde er samen met zijn dochter voor dat de uitslagen met een foto van de winnaar elke dinsdag in de Zaanse krant stonden. Met de intrede van de elektronische klok werd alles veel gemakkelijker. Na het uitslaan van de klokken krijgen de liefhebbers de complete uitslag mee naar huis en nog diezelfde avond zijn de uitslagen van alle CC’s, kringen en andere samenspelen bekend, ja ook van heel Noord-Holland. Door de elektronische klok verdween tevens een stukje romantiek, het klokken van de gummiringen behoorde daarmee tot het verleden.

Nu we in het elektronische tijdperk leven gaat ook de fraaie papieren ZCC uitslag verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt deze ZCC site waar op zaterdagavond al de uitslag en ander nieuws te lezen is. Het zal vooral voor de oudgedienden even wennen lorden. Laten we er van uitgaan dat ondanks deze wijziging het binnen de ZCC er nog altijd een spannend en sportief samenspel wordt geboden.

« vorige top volgende »

Nieuws

Zaterdag 22 februari - ENTEN

Aankomende zaterdag 22 februari komt Stephan Gobel naar p.v. De Koerier. Vanaf 11.30u mogelijkheid tot enten, onderzoek op geel en eventueel mestonderzoek (uitslag de week erna).

 

Vrijdag 13 maart a.s. 5e Marathonavond bij NIC Zaanstreek-Noord.

Het inkorfcentrum voor de NPO Marathonvluchten en vanaf 2020 ALLE ZLU vluchten!!!

 

Forum - Start Seizoen - 28 maart 2020

De Z.C.C. heeft voor de start van het seizoen 3 topliefhebbers vastgelegd voor een forum. Forumpresentator: Marco Braspenning.

Lex Udo - Vitesse & Midfond specialist op nationaal niveau, spelend in afd.6 Noord-Holland

Peter Crans - Dagfond specialist op nationaal niveau, spelend in afd.6 NH. 

Stephan Göbel - Dierenarts en Vitesse & Midfond specialist, spelend in afd.5 ZH

Heeft u specifieke vragen voor de forumleden, mail deze naar Marit. Deze kunnen dan vooraf worden meegenomen.

----------------------------------

Seizoen 2020 staat voor de deur! De Z.C.C. organiseert een gezellige avond als kickoff op zaterdag 28 maart a.s..

Z.C.C. – Start seizoen 2020

Datum: Zaterdag 28 maart

Locatie: p.v. De Koerier

Aanvang: 19.30u

met een jonge duiven verkoping, een forum, een draaiend rad en een gevuld glas!

Kom gezellig langs! Vrij toegankelijk. 

 

 Activiteiten Z.C.C. 2020

11 maart - voorjaarsvergadering - p.v. Zaanstreek-Noord - 20.00u

28 maart - start seizoen - p.v. De Koerier - 19.30u

8 november - Kampioenenhuldiging - p.v. B.V.Z.

Hoofdsponsors

Sponsors

Sponsors 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Inloggen