Zaanse Duivensport, Z.C.C.

U bevindt zich hier:  Home > Historie

Historie

DE WEKELIJKSE UITSLAG WAS JARENLANG HET BINDMIDDEL TUSSEN DE ZCC EN DE ZAANSE DUIVENMELKERS

Binnen de duivensport is in de loop der jaren veel veranderd. Wat wel is gebleven is iedere zaterdag het spanningselement van wie gaat deze vlucht op zijn naam schrijven.
Om daar zeker van te zijn moest er vroeger jaren wel een week gewacht worden op de officiële ZCC uitslag. Om en nabij het jaar 2000 kwam daar verandering in. Het was een heidens karwei om de uitslag binnen een week klaar te hebben. Vele jaren was Arie Hartog uit de Zaandamse Lijsterbesstraat samen met zijn vrouw en dochter Maartje een hele week in de weer om alle duiven handmatig uit te rekenen. Daarna moest de uitslag op een stencil getypt worden, dezelfde avond, meestal vrijdag, kwam de stencilmachine op tafel en werd op houthoudend papier de uitslag gemaakt. De inkt die gebruikt werd was blauw en aan het einde van de avond zat de hele familie onder de blauwe inkt. Dat alles werd gedaan voor een rekengeld van 2 cent per duif. Als er 2500 duiven mee waren bracht dat een bedrag van 50 gulden op en daar was de hele familie elke week alle avonden voor in de weer.

In die tijd werd voornamelijk op zondag gespeeld en op zaterdagmiddag kon een afgevaardigde van de vereniging de lijsten bij Hartog af halen. In die tijd werd er ook om geld gespeeld, geen grote bedragen maar wel extra spannend. Arie Hartog had ook daar veel werk aan, hij moest totaliseren hoeveel duiven er bijvoorbeeld voor een kwartje waren gezet, waren dat er 200, dan waren er 40 duiven die dan 5 kwartjes verdiend hadden en dat werd doormiddel van kruisjes in de uitslag aangegeven.

De prijzen en de poules gingen in die tijd 1:5 af. Het was een goede gewoonte dat liefhebbers die vroeg gepakt hadden op zondagavond bij het voormalige postkantoor op de Dam in Zaandam bij elkaar kwamen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Vaak kwam Arie Hartog dan ook even op de fiets langs om de spanning nog wat op te voeren. Na Arie Hartog heeft Egbert Meijer uit Westzaan deze klus samen met zijn vrouw geklaard en zij kregen ook de nodige medewerking van hun clubgenoten Rina en Henk Schenk. Egbert zorgde er samen met zijn dochter voor dat de uitslagen met een foto van de winnaar elke dinsdag in de Zaanse krant stonden. Met de intrede van de elektronische klok werd alles veel gemakkelijker. Na het uitslaan van de klokken krijgen de liefhebbers de complete uitslag mee naar huis en nog diezelfde avond zijn de uitslagen van alle CC’s, kringen en andere samenspelen bekend, ja ook van heel Noord-Holland. Door de elektronische klok verdween tevens een stukje romantiek, het klokken van de gummiringen behoorde daarmee tot het verleden.

Nu we in het elektronische tijdperk leven gaat ook de fraaie papieren ZCC uitslag verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt deze ZCC site waar op zaterdagavond al de uitslag en ander nieuws te lezen is. Het zal vooral voor de oudgedienden even wennen lorden. Laten we er van uitgaan dat ondanks deze wijziging het binnen de ZCC er nog altijd een spannend en sportief samenspel wordt geboden.

« vorige top volgende »

Nieuws

13 april 2021

Opgave voor de Superjaarlingen competitie 2021 kan tot aankomende vrijdag 16 april, 23.59u.

Geef twee superjaarlingen op en ding mee naar de pot. In deze Eredivisie is de pot e. 250,-. Eerste divisie is de pot e. 550,-.

Veel succes allemaal!

 

2 april 2021

De Z.C.C. is klaar voor de start. De Specials voor 2021 zijn vastgesteld en vindt u onder het menu Specials.

Voor de secretariaten, klik hier voor de inschrijfformulieren voor de volgende Specials:

Superjaarling

Jonge duiven derby

Waardebonnen vlucht

Jaarlingen derby

Let op de deadline’s voor inschrijving bij uw verenigingssecretariaat.

Veel succes gewenst allemaal,

Bestuur Z.C.C.

 

 

30 maart 2021

Uitreiking diploma´s

Aankomend weekend zullen de bestuursleden zorgdragen voor verspreiding van 35 diploma´s onder de prijswinnaars. Heeft u plaats 1, 2 of 3 behaald in een van de categorieen en/of bent u een vluchtwinnaar, dan kunt binnenkort een bestuurslid aan de deur verwachten, met diploma en een kleine attentie. Klik hier voor een overzicht van de prijswinnaars:

Prijswinnaars 2020

De uitreiking van de Z.C.C.-bokaal, de Fond-bokaal, de attractie's en de Specials zullen in een later stadium worden uitgereikt.

Veel succes met de start van het nieuwe seizoen! We gaan vliegen en sneller dan verwacht. Maak er met z'n allen een mooi jubileum jaar van!

Met vriendelijke groet,

Bestuur Z.C.C.

 

29 maart 2021

Afgelopen week heeft het bestuur van de Z.C.C. de samenstelling van de Eredivisie opnieuw vastgesteld. Klik hier voor een overzicht:

Eredivisie Z.C.C. 2021

Hiernaast is het navolgende overzicht van spelers vallend buiten het werkingsgebied van de Z.C.C. verzonden naar de compuclub:

Spelers buiten werkingsgebied 2021

Vriendelijk verzoek aan de IT medewerkers van de clubs beide documenten door te lopen. Vertrouwen is goed, maar controle is beter :-). Indien en voorzover onvolkomenheden direct zichtbaar zijn, dan wordt verzocht Marit Kramer, marit_bruijn@hotmail.com, hiervan op de hoogte te stellen. Dan staan de zaken gelijk goed vanaf het begin van het seizoen.

Vriendelijke groeten,

Bestuur Z.C.C.

 

 

 

 

Hoofdsponsors

Sponsors

Sponsors 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Inloggen